Kortárs segítő képzés a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgált Egyesületnél

Posted on 03 február 2014.
Hot 5083 hits 0 favoured

Kortárs segítő képzés

Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesületnél

 

A társadalmi tényezők (szomszédság, kortárs csoport, normák) és a személyes tényezők (temperamentum, iskolázottság és érzelmi készségek) nagyobb szerepet játszanak az egészség-magatartás alakításában, mint a puszta ismeretek. Az intézményes szocializációs színtereken zajló nevelés problémákkal küzd, nehezen képes feloldani a kívülről hozott és a saját közvetítendő értékrendje közötti konfliktus - feszültséget.

A viselkedést úgy tekintjük, ami „más fontos személyek” szerepmodelljei, normái és viselkedése társas elsajátításának eredményeképpen alakul ki. Ez a kortárs segítő modellek és a konkrét életvezetési készség modell alapja. Az identitással összefüggő kérdések, mint létezési alapkérdések dilemmákat alkotnak, és ezek feloldásához társas kapcsolatokból nyerhető segítségre van a serdülőnek szüksége (kortárs csoportok).

A kortárssegítők olyan fiatalok, akik az egykorú társak között eredendően meglévő azonosulási képességüket mozgósítva, mellérendelt szerepből igyekeznek segítséget nyújtani társaiknak. A fiatalt körül vevő felnőtt világnak a feladata (lenne), hogy segítsen áthidalni e kor érzelmi, biztonsági, értékrendbeli vácuumát. Ezt azzal teheti, hogy olyan fiatalokat, akikben neveltetésük révén is nagyobb a másik felé fordulási aktivitás, kortárs segítőkké képez (formál), amelynek része a segítő aktivitás, a mintanyújtó- és közösségépítő szerepviselkedés is.

A Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület elkötelezett e tevékenységre, munkatársai a serdülők és ifjak sajátos miliőjébe olyan programokat visznek be, amelyek segítő- támogató rendszerként az egészséges élethez, a felelős felnőtté váláshoz, a közösség építéshez adnak muníciót.

Felismerve a kortárs-segítők szerepének fontosságát a serdülők sajátos értékvilágának formálásában, városunkban az 1990-es évek elejétől fokozatosan teret nyert az ilyen munka iránt érdeklődő fiatalok képzése, és bevonása a segítő munkába. A serdülők oly jellemző sajátossága - és egyben alapvető motivációs bázisa -, hogy számukra az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb, a kortársaik véleménye, példája, viselkedése és jövőképe. Ezt a hatást erősíti az a képzési program, amely a környezetükben pozitív mintanyújtásra alkalmas, segítő, támogató kapcsolat kialakításában motivált fiatalok számára biztosít olyan fejlődési lehetőséget, hogy tudatosabban és hatékonyabban legyenek képesek társaik között pozitív mintanyújtásra, és olyan kapcsolatok kialakítására, amelyekben a párbeszéd, az együttgondolkodás, az egymásra figyelés teremti meg a segítségnyújtás szintereit.

Az erre alapozott kortárs segítő képzés az utóbbi években egyre jobban teret nyert a városunk középiskoláiban is, és artikulálja azt a szükségletet, hogy a személyes, valódi érdeklődés, a párbeszéd a korosztály alapszükséglete, identitás keresésük elemi lehetősége.

Cél olyan kortárs segítők képzése 30 órában, akik segítőként képesek lesznek lehetőséget adni arra, hogy a hozzájuk forduló adekvát módon tudjon foglalkozni saját problémája megoldásával.

A képzés és az utánkövetés rendszeres találkozásai lehetővé teszik a motiváltság fenntartását, a csoportkohézió erősödését, az aktív, tartalmas közösségi együttlét örömének megélését, a segítő aktivitás során kialakult feszültség csökkentését, a „szakmaiság” javulását. Tapasztalatunk hogy a hatékonyság függ a koordináló mentor motiváltságától, aktivitásától és aktivizáló tevékenységétől.

„És rajta ki segít?”:Fontos, hogy a segítő olyan támogató csoportban vegyen részt, ahol a feszültségei oldása megtörténhet, segítségnyújtás, fejlődési lehetőség biztosítása megvalósul, a csoport kohéziós, érzelemközvetítő erejének hatása érvényesül. Ezt biztosítja számára a rendszeres kéthetenkénti stáb találkozó, ahol közösségi aktivitása, szerepvállalása érvényesülhet. Az Egyesület munkájába bevont kortárs segítők az aktuális tevékenységeink önkénteseiként vállalhatnak feladatot.

v     A képzésre jelentkezés feltételei:

•         stabil tanulmányi eredményt képes tartani (maga az, hogy valaki stabilan elégséges vagy kitűnő, nem számít, hiszen más és más rétegét érik el kortársaiknak)

•         képes vállalni, hogy pozitív mintanyújtó lesz kortársi közösségében

•         vállalja, hogy a képzés minden foglalkozásán részt vesz

•         jelenleg családjában nincs akut krízis állapot (válási folyamat, akut gyász, stb.)

 

Schád László

email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )


Author:

Powered by CjBlog

 

Ma6
Tegnap36
A héten259
A hónapban497
Összesen131202

Látogató IP címe: 18.207.240.230 Információ a látogatóról: Unknown - Unknown 2020. július 11. szombat, 01:28

Ki van jelen

Guests : 4 guests online Members : No members online
JavaScript either reported a fatal error or is not running.

Látogatóink

Oldalainkat 5 vendég és 0 tag böngészi