Rólunk

Posted on 24 július 2013.
Hot 5955 hits 0 favoured


Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület

6724 Szeged, Teréz u. 18. Postacím: 6701 Szeged, Pf. 231.

Tel: +36 62 315870, +36 20 9607766

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   Egyesületünk célja: aktív szerepvállalás az ifjúsággal kapcsolatos problémák feltárásában, megelőzésében és kezelésében. Szemléletmódunk alapvetően mentálhygiénés, ezzel széleskörűen értelmezett prevenciós tevékenységünket szeretnénk hangsúlyozni. Meggyőződésünk, hogy az egészséges, személyiségében érett, konfliktushelyzeteit kezelni tudó fiatalok kevésbé lesznek veszélyeztetve, mint az életre kellően nem felkészített társaik, így széles értelemben vett egészségnevelő tevékenységünk sikereként életcéljaikat megtaláló és megvalósítani képes egyénekként válhatnak társadalmunk hasznos tagjaivá.

   Egyesületi formában 1997 óta működünk. Számos fiatal számára biztosítottuk eddig a személyes fejlődést segítő programjainkon való részvételt.

   Szervezetünk működtette az 1989 óta fennálló Tini-telefon Lelkisegélyszolgálatot, amelyet 2012-ben szüneteltettünk, közben felkészültünk az internetes szolgáltatás bevezetésére. Jelenleg folyamatban van az internetes felület (www.tizentul.hu) a probléma-segítési lehetőség megteremtésére. A rendszeres stáb megbeszélésekkel szakemberek által kontrollált az önkéntesek tevékenysége. A folyamatos működés érdekében alap- és továbbképzéssel biztosítottuk a kortárs segítők felkészülését. Az önkéntesek serdülő és fiatal felnőtt életkori kategóriából a képzettek közül választódnak ki. 

   Bekapcsolódtunk a drogmegelőzési tevékenységbe. Ismeretterjesztéssel, képzéssel segítjük a fiatalokat (önismeret, segítő készségek fejlesztése, egészségmotiváció fejlesztése, közösségépítő tevékenység). Biztosítjuk a programban résztvevő oktatási intézmények részre a konzultáció lehetőségét. Tevékenységünket Csongrád és BácsKiskun Békés megyékben, illetve Temesváron, Marosvásárhelyen, Kolozsváron végezzük. Ezzel a határon átnyúló kapcsolatok, tapasztalatcsere és hasznosítható tapasztalatok átadása is megtörténik.

   2003 -2010 között rendszeresen részt vettünk s Szegedi Ifjúsági Napok rendezvényén, mint szervezetünket bemutató projekt, és önkénteseink személyes segítő aktivitásával személyes segítő szolgálatot is elláttak a program napjai alatt a rászoruló fiatalok részére. Ilyen tevékenységet alkalmi jelleggel azóta is ellátnak önkénteseink.

   2005-ben kezdtük el építeni romániai magyar közösségekkel kapcsolatainkat, és a határon átnyúló programok keretében kölcsönös tapasztalatcseréket, képzéseket, fesztiválokon együttes segítő tevékenységet végzünk. A Marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál mellett a Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor munkájába is bekapcsolódtunk (előadások, szakmai segítségnyújtás, segítők segítése, szupervízió).

   Képzést tartottunk a MIT Keskeny Út Fesztiválmissziós Csoport, a Békéscsabai Telefonos Lelkisegélyszolgálat és a Közös Pont csoport tagjainak.

    A Szegedi KEF szervezetével együttműködve részt vettünk közös programokon.

   Igyekszünk bekapcsolódni a helyi civil szervezetekkel együtt a városban, a régiós településeken szervezett programokba, amelyen az egészségnevelési, drogmegelőzési, közösségépítési aktivitásunk jelentős. Igy együttműködtünk a Szegedi Ifjúsági Tanácsadó Irodával, a KAFE Egyesülettel, az Ágota Alapítvánnyal, az Algyői Ifjúsági Játszóházzal közös projekt, program előkészítésében és lebonyolításában. Résztvettünk a Kelebiai Falunapon drogprevenciós programunkkal. Résztvettünk a Nagycsaládosok Egyesülete Szegedi Szervezete több programjában, együttműködünk a KIÚT Alapítvánnyal.

  Általános és középiskolás fiatalok részére végeztünk egészségnevelési, családi életre nevelési programokat osztályfőnöki órakeretben.

   Részt vállaltunk az ifjúságsegítés rangjáért folyó szakmai munkájában.

   Erősítjük a kialakult kapcsolatainkat a civil (SZITI Egyesület, Ágota Alapítvány, Diákcentrum Alapítvány, Családért és Munkáért Keresztény Alapítvány, Gábor Dénes Alapítvány, Nagycsaládosok Szegedi Egyesülete, Keresztény Ifjúsági Alapítvány, Nagyító Alapítvány, Békéscsabai Tini-telefon Lelkisegély Szolgálat, MIT Keskeny Út Ökumenikus Fesztivál Missziós Csoport Kolozsvár, Bartók Béla Alapítvány Temesvár, Oázis Alapítvány Marosvásárhely, GYITOSZ, mint ernyőszervezet; ), és egyéb szervezetekkel.

   Egy 2005-ös képzésünk fejlődéseként elinduló, az algyői szülők által működtetett Algyői Ifjúsági Játszóház tevékenységét segítettük tapasztalatátadással és közös programok szervezésével is. Önkénteseink besegítettek a Játszóházat működtető szülőknek a programok tartásában. A 2010-es falunapi- és egészségheti programok keretében szerepelt a szervezeti átalakítás segítése, illetve újabb aktív szülők élményt adó csoportképzés keretében való bekapcsolása. A család, a faluközösség kohézióját növelő programot bonyolítottunk le 2010-11-ben Pusztamérges településen. Határon átnyúló kapcsolatépítési aktivitásunkat folytatjuk, újabb partnerekkel a Szerbiai Vajdasági tartományban 2010-től kezdeményezünk közös programokat. 2012-13-ban Algyőn, Makón és Kelebián szerveztünk olyan drogmegelőzési programot, amelyben a személyes fejlődés, a szülő – serdülő konfliktushelyzeteinek csökkentése, a jobb családi kommunikáció kialakítása válhat drogprevenciós tényezővé. Szívesen kapcsolódnánk be olyan civil szervezetek munkájába határon innen és határon túl, amelyekben hasonló típusú tevékenységi területen megvalósulhatna ifjúságsegítő közös tevékenység.Author:

Powered by CjBlog

 

Ma4
Tegnap36
A héten257
A hónapban495
Összesen131200

Látogató IP címe: 18.207.240.230 Információ a látogatóról: Unknown - Unknown 2020. július 11. szombat, 01:02

Ki van jelen

Guests : 8 guests online Members : No members online
JavaScript either reported a fatal error or is not running.

Látogatóink

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi